معرفی رشته ها
آگوست 21, 2020 2024-11-25 15:08معرفی رشته ها
رشته مدیریت گردشگری سلامت
توریسم درمانی اصطلاحی گسترده و فراگیر است که طیف وسیعی از فعالیتهای متنوع را در بر میگیرد اما تعریف تقریبا واحد آن به این صورت است که، به سفر کردن به کشورهای دیگر به قصد دریافت خدمات درمانی و سلامت را گردشگری درمانی یا همان گردشگری سلامت میگویند. این درمان میتواند دامنه ی وسیعی از خدمات درمانی و سلامت را در برگیرد که رایجترین آنها: مراقبت از دندان، جراحی زیبایی، پیوند عضو و درمان ناباروری است. البته در کشورهای مختلف این تعریف میتواند بسیار متفاوت باشد. مثلا در بعضی کشورها فقط بیماران خارجی که به بیمارستان مراجعه میکنند را به عنوان توریست سلامت در نظر میگیرند، درحالی که برخی دیگر تمامی افرادی که به این منظور وارد کشور میشوند را به عنوان گردشگر درمانی حساب میکنند.
این حوزه شغلی از جذب و هدایت افراد به عنوان لیدر یا راهنمای گردشگری در سفر به کشورهای دیگر با هدف دریافت معالجه های پزشکی و خدمات بهداشت و درمان، تا هدایت آنها به استفاده از سایر منابع طبیعی مانند آب درمانی، چشمه های آب گرم و معدنی، گیاهان دارویی، نمک درمانی و طب سنتی میپردازد. این مدیران گردشگری سلامت در ارتباط مستقیم با پزشکان، بیمارستانهای دارای مجوز IPD، هتلها، آژانسهای مسافرتی، کلینیک ها و مراکز درمانی هستند. انگیزه های فردی برای انتخاب گردشگری سلامت به عنوان یک راه درمان میتواند بسیار متفاوت باشد. این انگیزه ها میتوانند شامل کاهش هزینه های درمان، اجتناب از زمان انتظار، بهبود کیفیت و یا دسترسی به درمان هایی که در کشور خود قانونی و در دسترس نیست، باشد.
درحال حاضر ایران و به ویژه شهرک سلامت اصفهان با داشتن امکانات ویژه همچون؛ هتلبیمارستان بینالمللی، 36 کلینیک تخصصی متمرکز، پزشکان بهنام، دسترسی آسان به فرودگاه و دیگران امکانات رفاهی، به یکی از قطب های اصلی دریافت درمانهای مختلف پزشکی به ویژه جراحیهای پلاستیک و زیبایی، جراحی چشم، درمان ناباروری، جراحی قلب باز، جراحی ستون فقرات و پیوند عضو در خاورمیانه تبدیل شده است.
ورود به این رشته دانشگاهی تنها با داشتن مدرک کاردانی مرتبط یا نامرتبط و یا داشتن هر مدرک کارشناسی پیوسته دیگری ممکن خواهد بود. لازم به ذکر است نظر به ضرورت تسلط به زبان انگلیسی به عنوان زبان مادر در این رشته، در صورتی که متقاضی فاقد مدرک معتبر زبان باشد، باید حین تحصیل در دوره های زبان مربوطه شرکت نماید.
رشته حسابداری امور مالی
یکی از پرکاربردترین شاخههای حسابداری، حسابداری مالی (Financial accounting) است، که در حال حاضر در کشور ما بسیار پرطرفدار است. دلیل آن نیز پتانسیل بسیار بالای آن در بازار کار و البته جذابیت این رشته است. این رشته جهت رسیدگی به امور مالی و عملیاتی اکثر شرکت های کوچک و بزرگ مورد نیاز است. حسابداری مالی شامل عملیاتی مانند ثبت، جمع آوری و جمع بندی و تنظیم گزارش در مورد معاملات تجاری در طی یک دوره زمانی مشخص است. در طی انجام این فعالیتها و فرایندهای حسابداری، تمام صورتهای مالی مثل ترازنامه ها و آمار سود و زیان شرکت ثبت و محاسبه می شود و روند اجرایی عملیات مالی شرکت مورد بررسی قرار می گیرد.
یک شرکت بدون داشتن حسابدار مالی یا بخش حسابداری مالی، نمی تواند به تمام رویدادها و فرایندهای مالی خود دست پیدا کند. در واقع کلیه جریانهای مالی یک شرکت یا سازمان، از جمله عملیاتهای حسابداری، حساب و کتابها، ترازنامه ها، گزارشهای مهم، اطلاعات و استانداردهای مالیاتی، قراردادها و غیره که در سیستم های الکترونیکی شرکت به ثبت می رسند، در صورت نبود حسابدار مالی، به مشکل برخواهد خورد.
هدف از برگزاری این رشته دانشگاهی، تربیت افرادی است که ضمن آشنایی با دروس نظری، به سیستم های مالی و حسابداری شرکتها، بنگاههای اقتصادی(خدماتی، بازرگانی و تولیدی)، موسسات دولتی و غیرانتفاعی مسلط شده و بتوانند به راحتی وارد بازار کار شوند.
پیش نیاز ورود به این رشته داشتن مدرک دیپلم مرتبط و یا نامرتبط و علاقه به این حوزه است. دانشجویان این رشته ابتدا دو سال به تحصیل در مقطع کاردانی این رشته میپردازند و در صورت تمایل دو سال بعدی هم در مقطع کارشناسی آن ادامه تحصیل خواهند داد.
رشته مدیریت کسب و کار
رشته مدیریت کسبوکار آموزش کاربردی علم مدیریت برای کسانی است که میخواهند وارد بازار کار حرفهای و مشاوره مدیریت شده، یا به عنوان کارآفرین مشغول به کار شوند و مسیر شغلی خود را تغییر یا بهبود دهند. این رشته دانشگاهی به مباحثی نظیر حسابداری، امور مالی، بازاریابی و فروش، جذب منابع انسانی، مدیریت عملیات، مدیریت استراتژیک و تجارت بینالمللی میپردازد. اعتبار و کاربرد این رشته در بازار کار داخلی و سطح بینالمللی، قابلتوجه و پررونق است و از مزیتهای تحصیل در رشته کسب و کار این است که شرایط سنی و موارد از این قبیل تاثیری در اولویت جذب در بازار کار ندارد. ملاک اصلی در استخدام فارغالتحصیلان رشته مدیریت کسب وکار، مهارتهای عملی در بازارکار واقعی است.
هدف اصلی رشته مدیریت کسبوکار، آموزش نیروی متخصص با نقش مدیریتی برای رویارویی با چالشهای مختلف انواع کسب و کار است. این هدف در راستای تحقق اهداف سازمانی در انواع مشاغل بوده و با بهرهگیری از دانش فنی، مدیریت بستر لازم را فراهم میکند. این رشته تحصیلی این امکان را میدهد تا دانشجویان بهعنوان مدیران موفق در صنایع شرکتهای مختلف به فعالیت بپردازند یا به کارآفرینانی خلاق تبدیل شوند.
رشته مدیریت کسب و کار به افراد زیر پیشنهاد می شود:
- علاقمندان به ارتقای مهارتهای نرم و سخت مدیریتی،
- کارآفرینان،
- مدیران سازمانها و شرکتهای کوچک و بزرگ
- افراد جویای مشاغل پردرآمد
- علاقمندان به مدیریت در حوزههای مالی
- مدیران منابع انسانی
- مدیران اجرایی
- مدیران روابط عمومی
- علاقمندان به تجارت و بازرگانی
- مدیران فروش و بازاریابی
پیش نیاز ورود به این رشته داشتن مدرک دیپلم مرتبط و یا نامرتبط و علاقه به این حوزه است. دانشجویان این رشته ابتدا دو سال به تحصیل در مقطع کاردانی این رشته میپردازند و در صورت تمایل دو سال بعدی هم در مقطع کارشناسی مدیریت کسب و کار ادامه تحصیل خواهند داد. امکان ادامه تحصیل تا مقطع کارشناسی ارشد (MBA) و دکتری (DBA) در این رشته امکان پذیر است.
رشته مددکاری اجتماعی- مددکاری خانواده
مددکاری اجتماعی شامل مجموعهای از قابلیتها است که دستیافتن به آنها نیاز به گذراندن دروس نظری و عملی دارد. در نتیجه فرد برای ایجاد ارتباط موثر با گروههای هدف، یعنی؛ خانواده و جمعآوری، ثبت و مستندسازی اطلاعات مورد نیاز، بکارگیری تکنیکهای مددکاری در مواقع بحرانی و غیره آماده میشود.
هدف از اجرای این دوره، آموزش نیروی انسانی متبحر و متعهد است که توانایی کار در مراکز و شرایط مختلف را دارا باشد، و دانش و مهارت خود را در زمینهی توانمندسازی و توانافزایی افراد و گروههای نیازمند دریافت خدمات مددکاری به کار گیرد.
ضرورت و اهمیت
هدف اصلی این دوره، تربیت افراد متخصص به منظور تسهیل روندها برای مددجویان سازمانهای متبوع است. مددکاران اجتماعی شاغل در کمیته امداد (ره)، بهزیستی و سایر نهادها میبایست بر اساس تجربه و بکارگیری دانش تخصصی به جمعیت هدف ارائهی خدمتکنند که این امر خود نیازمند آموزشهای تخصصی و بهره گیری از اطلاعات روز هست تا بتوان با استفاده از تواناییها و شرایط موجود در جهت ارتقا سطح کیفی خدمات اقدام نمود. علاوه براین، دوره کاردانی مددکاری اجتماعی بر تربیت افرادی که به صورت غیرتخصصی در این زمینه فعالیت میکنند، تمرکز دارد تا عملکرد آنها را به سطح قابل قبولی برساند. ضمنا سایر افراد علاقمند که در سازمانها و نهادهای مرتبط مشغول نبوده ولی مایل به فعالیت در این بخش هستند نیز میتوانند در این رشته به تحصیل مشغول شوند.
قابلیتها و توانمندیهای حرفهای فارغالتحصیلان
- توانایی شناخت گروههای هدف خانواده
- توانایی ایجاد ارتباط موثر با گروههای هدف خانواده
- توانایی بکارگیری قوانین و مقررات موجود حین فعالیتها
- توانایی جمعآوری، ثبت و مستند سازی اطلاعات مورد نیاز
- توانایی ارائهی گزارش کامل مددکاری
- توانایی برقراری ارتباط با خانواده
- شناخت سازمانها، نهادها و خیریههای مرتبط با حمایت از خانواده
- توانایی بکارگیری تکنیکهای مددکاری در مواقع بحرانی
- انجام کمکهای اولیه و فوریتهای پزشکی
رشته تجهیزات اتاق عمل
رشته تجهیزات اتاق عمل از جمله گرایش های جدید مهندسی پزشکی است که در مقطع کاردانی ناپیوسته تعریف شده است و به منظور ارائهی خدمات در زمینهی شیوه نگهداشت، تعمیرات جزئی و نگهداری تجهیزاتی است که در اتاق عمل استفاده میشود. با توجه به تنوع تجهیزاتی که در اتاق عمل عمومی و تخصصی مورد استفاده قرار میگیرد و سطوح بالای فناوری این تجهیزات، وجود افراد فنی در کنار کادر درمانی، جهت استفادهی بهینه از این تجهیزات و ممانعت از ایجاد وقفه حین جراحیها، آموزش پرسنل (در صورت لزوم) و آمادهسازی تجهیزات، لازم به نظر میرسد.
ضرورت و اهمیت
در حال حاضر حضور نیروی فنی در اتاقهای عمل بسیاری از بیمارستانها و مراکز درمانی، ضروری به نظر میرسد. از طرف دیگر، ارزش تجهیزات پزشکی موجود در سطح دانشگاهها و مراکز درمانی دولتی و خصوصی، بالغ بر 10000 میلیارد تومان تخمین زده میشود. بدیهی است نگهداری و کاربرد بهینه از این سرمایهی عظیم مستلزم برنامهریزی و تربیت نیروی انسانی متخصص است چراکه موضوع مصونیت بیمار در مراکز درمانی تا حد زیادی وابسته به عملکرد صحیح و دقیق تجهیزات پزشکی است.
لازم به ذکر است در حال حاضر فقدان تکنسینهای ماهر برای تعمیر و نگهداری تجهیزات و وسایل پزشکی، یکی از خلاها و چالشهای اصلی نظام سلامت کشور در راستای تحقق برنامههای توسعهای بوده و این ضرورت برای مسئولین و سیاستگذاران بخش بهداشت کشور جز اولویتهای اصلی است. لذا انتظار میرود با اشتغال دانشآموختگان این رشته در بخشهای اتاق عمل، ارتباط مناسبی بین فناوریهای موجود موجود در اتاق عمل (تجهیزات پزشکی) و کادر درمانی به وجود آید و به این وسیله علاوه بر ارتقا ایمنی و اثربخشی تجهیزات موجود، از این سرمایهها به نحو مطلوبتری بهرهبرداری گردد.
قابلیتها و توانمندیهای فنی فارغالتحصیلان:
- شناخت فضای فیزیکی، مواد، وسایل و تجهیزات درمانگاهها و بیمارستانها و رعایت ایمنی هریک از آنها
- انجام کار با دستگاهها و تجهیزات اتاق عمل و تشخیص صحت و کارکرد آنها
- نگهداشت تجهیزات اتاق عمل و کالیبره کردن آنها
- تشخیص عیوب و تعمیرات جزئی وسایل و تجهیزات اتاق عمل
- گزارشنویسی فنی و مستندسازی عملکرد و تجهیزات اتاق عمل
مشاغل قابل احراز:
- تکنسین تعمیر و نگهداری وسایل و تجهیزات اتاق عمل
- متصدی فنی وسایل و تجهیزات اتاق عمل (در واحدهای فروش و شرکتهای تولیدکننده و واردکنندهی تجهیزات، واحد سفارشات و خرید تجهیزات در شبکه سلامت، واحد ترخیص گمرک و غیره
رشته تجهیزات دندانپزشکی
این دورهی آموزشی شامل مجموعهای از دروس عملی و نظری است که فرد را برای کسب توانمندیهای شغلی بهمنظور نصب و راه اندازی، نگهداری، عیبیابی و سرویس تجهیزات تخصصی دندانپزشکی، گزارشنویسی فنی و مستندسازی عملکرد وسایل و تجهیزات دندانپزشکی آماده میکند. هدف از رشتهی کاردانی فنی تجهیزات دندانپزشکی، تربیت متخصصین کارآمد برای انجام اموری نظیر کاربری صحیح، نگهداری، سرویس و عیبیابی، انتخاب و خرید دستگاهها و تجهیزات و همچنین آموزش اصول کار و نکات ایمنی تجهیزات دندانپزشکی است.
ضرورت و اهمیت دوره:
امروزه با توجه به توسعه فنآوریهای جدید و تغییر ماهیت فنآوریها، تسریع در ارائهی خدمات تشخیصی و درمانی، افزایش دقت در تشخیص و درمان بیماریها وبهمنظور کاهش خطرات استفاده از دستگاهها، تکنولوژی و تجهیزات مورد استفاده در دندانپزشکی به سرعت در حال دگرگونی و توسعه هستند. تجهیزات دندانپزشکی جدید کاربر پسند، مستقل و مبتنی بر استفاده از سختافزارها و اجزای پیچیده هستند. از سوی دیگر، تجهیزات مورد استفاده در بخش دندانپزشکی، گرانقیمت و متنوع هستند و تشخیص صحیح و ایمنی بیمار وابسته به عملکرد صحیح این تجهیزات و سطح بالای تکنولوژی این گونه دستگاهها است. بنابراین وجود افراد ماهر و فنی در کنار کادر درمانی جهت استفادهی بهینه از این تجهیزات و ممانعت از ایجاد وقفه در درمان و پیگیری تعمیرات آنها، لازم و ضروری به نظر میرسد.
قابلیتها و توانمندیهای فنی فارغالتحصیلان:
- نصب، نگهداری، کالیبراسیون و سرویس تجهیزات تخصصی دندانپزشکی
- عیبیابی تجهیزات تخصصی دندانپزشکی
- گزارشنویسی فنی و مستندسازی عملکرد وسایل و تجهیزات تخصصی دندانپزشکی
مشاغل قابل احراز:
- تکنسین نصب، نگهداری و تعمیرات تجهیزات دندانپزشکی در بیمارستانها، مراکز درمانی، مطبها و شرکتهای تجهیزات پزشکی
- متصدی فنی وسایل و تجهیزات تخصصی دندانپزشکی و لوازم و تجهیزات جانبی آنها (شرکتهای تولیدکننده، واردکننده، صادر کننده، خدمات پس از فروش، خرید تجهیزات دندانپزشکی در شبکهی سلامت، واحد ترخیص گمرک و غیره).